Sosiaalihuolto, arvot ja erilaistuva Suomi

”Kaikki mukaan ihmisyyden ja yhteistunnon nimessä, kaikki mukaan taistelussa köyhyyden kurjuutta vastaan myöskin kunnallistaloutemme nimessä!”

Huoltaja-säätiön hallituksen puheenjohtaja Harri Jokiranta siteerasi Bruno Sarlinin kirjoitusta vuodelta 1913 avatessaan XV Bruno Sarlin -seminaarin 22. marraskuuta Helsingissä. Vahva kehotus nousta taisteluun liittyi Sarlinin kirjoitussarjaan, jossa hän käsitteli aikakauteen liittyen köyhäinhoito-ohjesäännön uudistamista ja kaitsijajärjestelmää.

Sarlin kirjoitti kahdesta merkittävästä toimintaperiaatteesta, jotka olivat ehkäisevä köyhäinhoito ja nousevan nuoren polven kehittäminen. Molemmat ovat

osottautuneet arvaamattoman suuriarvoisiksi ei ainoastaan itseensä köyhiin, vaan myöskin yhteiskuntaan ja sen tervehenkiseen talouteen nähden. Ottamalla nämä ohjelmaansa, on valiokunta osoittanut, ettei köyhäinhoitoa paikkakunnalla tahdota pitää vain taloudellisena asiana, vaan että sitä pyritään kohottamaan ja laajentamaan, niin että ihmisyyden vaatimuksetkin tulevat oikeuteensa.

Sarlinin vuosisadan takaisista kirjoituksista välittyy innostus ja ymmärrys siitä, mitä ollaan tekemässä ja miksi. Seminaarissa pysähdyttiin näiden samojen asioiden äärelle – tosin tässä ajassa.

Valtiosihteeri Eila Mäkipää sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi, miten sote-uudistus viedään nyt maaliin. Arviointijohtaja Pekka Rissanen THL:stä kuvasi, miten palvelujärjestelmä toimii tutkimusten mukaan eri puolilla maata. Sosiaalipolitiikan professori Anne Kouvonen Helsingin yliopistosta kertoi sosioekonomisista eroista terveyspalveluiden käytössä tuoreiden tutkimustulosten valossa.

Seminaarissan syvennyttiin myös siihen, mitkä arvot uudistamista lopultakin ohjaavat ja miten eriarvoisuuden kysymystä voisi lähestyä. Julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta avasi tästä näkökulmasta perustuslain roolia ja etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Antti Kauppinen Helsingin yliopistosta erivertaisuuden ongelmaa.

Huoltaja-säätiö järjesti XV Bruno Sarlin -seminaarin yhteistyössä Sosiaalipoliittisen yhdistyksen kanssa.

Seminaariaineistot täällä

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *