Osallisuuden vahvistamisella kohti uudenlaista demokratiaa

Tasan sata vuotta sitten Suomen kunnissa valmistauduttiin maan ensimmäisiin demokraattisiin kuntavaaleihin. Sisällissota oli päättynyt keväällä.

Valtion vaivaishoidon neuvoja Bruno Sarlin (1878–1951) kirjoitti Köyhäinhoitolehden pääkirjoituksessa 4. lokakuuta 1918 muun muassa näin:

Jos koskaan, niin juuri näinä aikoina on lakisääteisellä köyhäinhoidolla ja vapaalla hyväntekeväisyydellä maamme yhteiskuntaelämässä merkittävä sijansa. Vuosi vuodelta jatkunut maailmansota on kukkuroinut ihmiskunnan kärsimysten pisarat miltei ylitsevuotavaisiksi, äsken sammutettu kapina omassa maassamme on syössyt Suomen kansan arveluttavan tukalaan asemaan.

Tieto, taito ja kokemus on koottava kiinteään yhteistyöhön ja inhimillisyyden tunto sekä lähimmäisen rakkaus kirkastettava entistään ehommiksi, jos mielimme köyhien ja kärsiväin, orpojen ja onnettomien osaa lievittää tavalla, joka luo haavoja umpeen yhteiskunnassamme, joka rakentaa pohjaa kansalliselle eheydelle ja tulevien polvien onnelle.

Huoltaja-säätiön hallituksen puheenjohtaja Harri Jokiranta avasi herättävällä historiakatsauksella  Huoltaja-säätiön XIV Bruno Sarlin -seminaarin, jonka otsikkona oli Osallisuuden vahvistamisella kohti uudenlaista demokratiaa.

Sata vuotta sitten kuntavaalit nostivat työväenliikkeen monessa kunnassa merkittäväksi voimaksi, ja kuntademokratian ansiosta kaikki pääsivät päätöksentekoon osallisiksi. Valtuustoissa ja lautakunnissa entisten vihollisten oli tehtävä yhteistyötä paikallisten ongelmien ratkaisemiseksi, kuten köyhäinhoidon järjestämiseksi.

Kuntademokratiaa ja yhteistä osallistumista paikallisten asioiden hoitamiseen on pidetty merkittävänä tekijänä kansalliselle eheytymiselle katkeran sisällissodan jälkeen.

Jokiranta kysyi, nähdäänkö osallisuuden merkitys tässä ajassa:

Kunta toiminnallisena yksikkönä etsii paikkaansa rakenteellisten uudistusten keskellä. On tärkeää, että aito paikallisdemokratia myös kansalaisten osallisuuden alustana voi hyvin ja vahvistuu.

Seminaarissa osallisuutta ja sen suhdetta niin hyvinvointiin kuin demokratiaan tarkasteltiin monipuolisesti huippuasiantuntijoiden puheenvuorojen siivittäminä. Sosiaalialalle relevanttien kysymysten, kuten asiakasosallisuuden, lisäksi demokratiaa lähestyttiin laajemmasta näkökulmasta kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien kautta.

XIV Bruno Sarlin -seminaari 13. joulukuuta Helsingin Kuntatalolla juhlisti samalla Huoltaja-säätiön 65-vuotisjuhlavuotta. Sen kunniaksi seminaarin aluksi palkittiin Huoltajan mitalilla kuusi henkilöä ansiokkaasta toiminnastaan sosiaalihuollon hyväksi. Uutinen palkituista täällä.

Seminaariaineistot täällä.

Helena Inkinen kertoi, miten lastensuojelun kehittämisessä tarvitaan lasten ja nuorten osallisuutta ja kokemusasiantuntijuutta.

Kanerva Kuokkanen (vas.) kuvasi asukasosalliuushankkeiden tuloksia. Asta Niskala kertoi sosiaalityön kehittäjäasiakastoiminnasta. Heikki Hiilamo tarkasteli perusturvan uudistamista.

Anu Kantola piirsi kaaren hyvinvointivaltion rakentamisen ja vakaan politiikan ajasta nykyiseen notkean politiikan aikaan, joka koettelee niin hyvinvointivaltiota kuin demokratiaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *