Ylisosiaalineuvoksen muotokuva paljastettiin

Muotokuvamaalari Leevi Kivisaari ja ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja muotokuvan paljastustilaisuudessa Helsingin Kuntatalolla. 

Haitarinsoittaja Sofia Kiviniemi (14 v.) johdatti tunnelmaan Myrskyluodon Maijan sävelin.

Tilaisuus pidettiin kansainvälisenä tyttöjen päivänä, joten Sofia Kiviniemi sai kunnian toimia muotokuvan paljastajana. 

Maljojen kohotus Huoltaja-säätiön hallituksen puheenjohtajan Harri Jokirannan (oik.) ehdotuksesta.

Ylisosiaalineuvoksen arvonimen ensimmäisen haltijan, Helsingin kaupungin eläkkeellä olevan sosiaalijohtajan Aulikki Kananojan muotokuva paljastettiin 11. lokakuuta Helsingin Kuntatalolla.

Muotokuvan on maalannut muotokuvamaalari Leevi Kivisaari, jonka erityisenä innoittajana on italialainen muotokuvamaalari Caravaggio – valon ja pimeyden kontrastin kuvaamisen mestari. Kivisaaren töissä valo ja varjo luovat syvyyttä. Väriskaala on niukka: Kananojan muotokuva on syntynyt kolmella värituubilla.

Riitta Särkelä silloisen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton toiminnanjohtajana toimi aktiivisesti sen puolesta, että sosiaalialalle saatiin arkkiatriin rinnastuva arvonimi.

 

Talentian puheenjohtaja Tero Risitimäki välitti tilaisuuteen presidentti Tarja Halosen terveiset kukkien kera. Halonen toimi tasavallan presidenttinä vuonna 2012, jolloin ylisosiaalineuvoksen arvonimi perustettiin.

Ylisosiaalineuvosta onnittelemassa osastopäällikkö Kirsi Varhila ja neuvotteleva virkamies Satu Karppanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Muotokuvan tilasivat Huoltaja-säätiö sr, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry sekä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, jotka aikoinaan myös esittivät tasavallan presidentille uutta arvonimeä. Tasavallan presidentti perusti ylisosiaalineuvoksen arvonimen tammikuussa 2012.

Ylisosiaalineuvos on sosiaalialan korkein mahdollinen arvonannon osoitus. Se voi olla samanaikaisesti vain yhdellä henkilöllä ja vertautuu arkkiatrin arvonimeen.

Kuvat: Veikko Somerpuro

***

Erja Saarisen kirjoittama ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan pienoiselämäkerta Aulikki Kananoja – Ihmisen näkökulma on minun elämäni missio on julkaistu Naisten Ääni -verkkojulkaisussa.

Kananojan muotokuvaa voi tulla katsomaan Huoltaja-säätiön toimitilaan Helsingin Kuntatalolle sopimalla ajasta säätiön toiminnanjohtajan Lea Suoninen-Erhiön kanssa.

Tilaisuuteen osallistui myös SOSTEn johto: valtuuston puheenjohtaja Kristiina Kumpula (toinen vas.), pääsihteeri Vertti Kiukas ja hallituksen puheenjohtaja Jukka Tahvanainen. Kuvassa myös Talentian Tero Ristimäki sekä  Huoltaja-säätiön hallituksen jäsenet Marketta Rajavaara ja Aarne Kiviniemi.

Huoltaja-säätiön eläkkeelle jäänyt toiminnanjohtaja Ulla Salonen-Soulié (vas.), nykyinen toiminnanjohtaja Lea Suoninen-Erhiö ja SOSTEn eläkkeelle jäänyt viestinnän asiantuntija Pirjo Tiippana muistelivat, miten uutta arvonimeä aikoinaan esitettiin tasavallan presidentille.

Aulikka Kananojaa onnittelivat myös professorit Mirja Satka ja Marketta Rajavaara Helsingin yliopistosta.

1 ajatus aiheesta “Ylisosiaalineuvoksen muotokuva paljastettiin”

  1. Hieno uutinen koko sosiaalialalle! Toivottavasti moni terveydenhuollonkin ihminen kiinnostuu muotokuvasta ja kuulemaan ylisosiaalineuvos-instituutiosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *