Sote-uudistuksen valmistelu alkoi

Sote-uudistus on tällä kertaa tarkoitus tehdä palvelut edellä, ja tätä varten käynnistetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma. Siinä nykyisistä terveyskeskuksista kehitetään laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia.

Rakenteellisessa uudistuksessa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kootaan 18 itsehallinnolliselle maakunnalle, ja myös pelastustoimen järjestäminen siirretään maakuntien tehtäväksi.

Valmistelussa hyödynnetään edellisten vaalikausien valmistelua ja huomioidaan perustuslailliset reunaehdot. Uudistus on määrä tehdä hallitusti ja vaiheistaen.

Johtoryhmä, seurantaryhmä ja jaostot

Sote-uudistuksen virkavalmistelua johtaa ja koordinoi johtoryhmä, jonka puheenjohtajana toimii sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja, lokakuussa ministeriön kansliapäällikkönä aloittava Kirsi Varhila. Varapuheenjohtajina toimivat hallitusneuvos Minna-Marja Jokinen valtiovarainministeriöstä ja ylijohtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Johtoryhmä toimii samalla Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman ohjausryhmänä.

Sote-uudistuksen seurantaryhmä tukee sote-uudistuksen ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman valmistelua, toimeenpanoa ja tavoitteiden toteutumista. Johtoryhmän puheenjohtajisto toimii myös seurantaryhmän puheenjohtajistona. Huoltaja-säätiön edustajana ja sosiaalihuollon asiantuntijana seurantaryhmään on nimetty säätiön hallituksen puheenjohtaja Harri Jokiranta.

Sote-valmistelun johtoryhmän alaisia jaostoja ovat järjestämisjaosto, rahoitusjaosto ja henkilöstöjaosto.

Erillisselvitykset

Sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämistä Uudellamaalla koskeva selvitystyö on jo alkanut, ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Selvityshenkilönä toimii kaupunkineuvos Kari Nenonen, joka vastaa prosessin aikana kuntien kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Tämän selvityksen ohjausryhmää johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Myös kuntien mahdollinen rooli palveluiden tuottajina ratkaistaan erillisen selvityksen pohjalta tämän vuoden loppuun mennessä.

Sote-uudistuksen johtoryhmän, seurantaryhmän ja jaostojen asettamispäätös

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *