Sosiaalihuollon tutkimus, koulutus ja kehittäminen turvattava uusissa sote-rakenteissa

Huoltaja-säätiön yhdessä valtakunnallisen yliopistoverkosto Sosnetin ja sosiaalialan osaamiskeskusten kanssa järjestämässä työseminaarissa vaadittiin sosiaalihuollon tutkimuksen, koulutuksen ja kehittämisen turvaamista uusissa sote-rakenteissa.

Uudessa sote-ratkaisussa on huolehdittava siitä, ettei sosiaalihuolto etäänny paikallisista tarpeista ja ihmisten elämästä. Hyvinvointia edistävän ja ehkäisevän toiminnan edellytykset on turvattava rakenteellisesti. Perustason sosiaali- ja terveydenhuollon vahvistamiseksi tieto- ja osaamispohjaa tulee vahvistaa ja uusia käytäntöjä systemaattisesti kehittää, tutkia, arvioida ja levittää. Sosiaalihuollossa tarvitaan myös entistä enemmän ennakointi- ja vaikuttavuustietoa.

Uusi sote-rakenneratkaisu antaa mahdollisuuden turvata sosiaalihuollon tutkimus, koulutus ja kehittäminen tasavertaisesti terveydenhuollon kanssa. Sote-alueella on oltava sosiaalihuollollinen yliopistokytkentä, mutta samalla on huolehdittava käytäntöön kiinnittyvästä tutkimuksesta, koulutuksesta ja kehittämisestä.

Kunnat, korkeakoulut ja osaamiskeskukset muodostavat verkostomaisen sosiaalihuollon kehittämisareenan. Sote-ratkaisussa on varmistettava pitkäjänteinen sosiaalihuollon tutkimuksen ja kehittämisen rakenne ja rahoitus.

EVO-rahoitus on saatava sosiaalihuollon tutkimukseen ja koulutukseen terveydenhuoltoa vastaavasti.

Tutustu seminaariaineistoon

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *