Noste 3/2013 kertoo nuorista eläkeläisistä


noste3_13_kansi_pieni_rgb

Alle kolmekymppisiä suomalaisia eläköityy mielenterveyssyistä yli tuhat vuodessa. Noste kertoo, miten kolme nuorta päätyi etuajassa eläkkeelle.

Toimittaja Veera Jussilan tapaamista nuorista yksi on ollut kohta kymmenen vuotta väliaikaiseksi tarkoitetulla kuntoutustuella. Jutusta selviää, miten sellaiseen tilanteeseen päädytään. Ja miksi sieltä on niin vaikea päästä pois? Mitä pitäisi tehdä? Tätä pohtii pääkirjoituksessaan myös Ilkka Karisto.
Sosiaali- ja terveysalan uuden ammattilehden Nosteen kolmannen numeron muita aiheita ovat muun muassa syksyllä eduskuntaan tuleva rahankeräyslaki ja Helsingissä toimiva paperittomien klinikka.

Rahankeräyslakiin suunnitellut pienet muutokset saattavat tuottaa lisää kysyjiä kansalaisen kukkarolle. Jos lupa rahankeräykseen annetaan veroja kantavalle kirkolle, sen haluavat myös kunnat. Ja jos kerääjältä ei enää vaadita yleishyödyllisyyttä, rahankeräyksestä saattaa tulla myös kiinnostavaa liiketoimintaa. Toiset pelkäävät lakimuutosten romuttavan koko hyvinvointivaltion idean, toisista laki on niiden jälkeenkin liian tiukka ja hidastaa kansalaistoimintaa.

Lue toimituspäällikkö Erja Saarisen juttu täältä.

Jossain päin Helsinkiä toimii alkeellinen klinikka, jossa potilaan ei tarvitse kertoa nimeään tai asuinpaikkaansa. Osa potilaista on Suomessa laittomasti, osa laillisesti, mutta ilman oikeutta julkiseen terveydenhoitoon. Toimittaja Ann-Mari Huhtanenja valokuvaaja Touko Hujanen seurasivat paperittomien klinikan arkea viime talven ja kevään ajan. He tapasivat muun muassa romanialaisen Gogun, jonka jalassa oli paha veritulppa. Koko jutun voit lukea paperilehdestä ja tiivistelmänverkosta.

Noste on uusi yhteiskunnallinen laatulehti, joka pureutuu syvälle sosiaali- ja terveysalan ilmiöihin, mutta ei haukotuta lukijaansa.

Nosteelle on ominaista laadukas kuvajournalismi. Sosiaali- ja terveysalaa kuvittavat palkitut ja ansioituneet valokuvaajat ja graafikot.
Tutustu Nosteen tekijöihin

Nostetta julkaisevat Huoltaja-säätiö ja SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry.

 

Tilaa Noste

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *