Kunnallinen lastensuojeluteko 2014 palkinto Nurmijärvelle

Nurmijärven kunnan varhaisen avoimen yhteistyön toimintamalli lastensuojelussa palkittiin parhaana kunnallisena lastensuojelutekona. Kunniamaininnan saivat Espoon Poijupuisto sekä Rauman nuorten tyttöjen kasvuryhmä.

Nurmijärven varhaisvaiheen lastensuojelupalvelut palkittiin vuoden parhaina

Ansioituneet kunnalliset lastensuojeluteot palkittiin Kuntatalolla Helsingissä torstaina 27.maaliskuuta pidetyssä Sosiaalijohdon neuvottelupäivässä.

Nurmijärven kunta on kehittänyt aktiivisesti sosiaalityötä, lastensuojelua ja lasten hyvinvointipalvelua osana koko kunnan palvelukulttuuria. Se on kouluttanut laajasti henkilöstöä varhaiseen avoimeen yhteistyöhön ja vuoropuheluun. Toimintamallillal on onnistuttu luomaan uudenlaista yhdessä tekemisen kulttuuria ennaltaehkäisyyn, varhaiseen tukeen sekä lastensuojelun toimintaan.

– Nurmijärvi on tehnyt määrätietoista työtä, jotta kunnan strategiset tavoitteet toteutuisivat käytännön työssä. Kunta on mukana valtakunnallisissa tutkimus- ja kehittämishankkeissa ja hyödyntää niiden antia oman toimintansa kehittämiseen. Nurmijärvellä on toteutunut sellainen moniammatillinen ja monialainen yhteistyö, jota koko maassa pitäisi tavoitella, palkinnon saajan valinnut ja palkinnon luovuttanut peruspalveluministeriSusanna Huovinen totesi tilaisuudessa.

Malli perustuu osallisuutta, kuuntelemista sekä läheisverkostojen hyödyntämistä painottaviin työvälineisiin. Myös lapset osallistuvat käytännön toimintaan alusta alkaen. Toimintamalli on vaikuttanut kaikkeen lasten hyvinvointipalvelujen toimintaan.

Kunniamaininnat Espoolle ja Raumalle

Suomen Kuntaliitto, Huoltaja-säätiö ja Lastensuojelun Keskusliitto myönsivät lisäksi kaksi kunniamainintaa ansioituneille lastensuojelun tekijöille ja kehittäjille. Kunniamaininnan saivat Espoon Poijupuisto sekä Rauman nuorten tyttöjen kasvuryhmä.

Poijupuiston lastensuojelupalvelut tarjoaa espoolaisille 13-17-vuotiaille lastensuojelun asiakkaille ja heidän perheilleen apua matalalla kynnyksellä. Palveluvalikkoon kuuluu sekä avo- että sijaishuollon palveluja. Työskentelyote on asiakaslähtöinen ja osallistava. Tavoitteena on tarjota tukipalveluja niin, että nuori voi palata kotiin ja asua omassa perheessään.

Poijupuiston avulla nuoria on pystytty auttamaan varhaisemmassa vaiheessa ja näin voitu ehkäistä huostannottoja. Huostaanotettujen nuorten kotiuttamustyöskentelyn kautta nuoria on myös palannut kotiin ja huostannotto on voitu lakkauttaa. Samalla onnistuneet kotiuttamisprosessit ovat lisääntyneet.

Rauman nuorten tyttöjen kasvuryhmässä kohdataan 11-13-vuotiaiden tyttöjen ikäluokka ja annetaan tukea naiseksi kasvamisessa ja itsensä arvostamisessa. Tavoitteena on naiseksi kasvun identiteetin ja tyttöjen itsetunnon vahvistaminen ja masennuksen ehkäisy.

Ryhmään osallistuminen on tuonut tytöille lisää sosiaalisia suhteita ja kavereita, heidän sosiaaliset suhteensa ovat kehittyneet ja he ovat oppineet ottamaan muita ihmisiä paremmin huomioon. Myös tyttöjen itsetunto on kohonnut ja itsetuntemus lisääntynyt. Ryhmässä oleville tytöille halutaan viestittää, miten arvokas jokainen tyttö on.

Kunnallista lastensuojelupalkintoa tavoitteli 18 lastensuojelun työmuotoa eri puolilla Suomea. Palkinnon sekä kunniamaininnat myönsivät Suomen Kuntaliitto, Huoltaja-säätiö ja Lastensuojelun Keskusliitto.

Katso Sosiaalijohdon neuvottelupäivän 27.3.2014 haastattelut tästä linkistä:

http://www.kunta.tv/web/guest;jsessionid=9A8C096B9D3E1E56FD0C99E51BF8F5B6

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *