Köyhyyden anatomia tekee näkyväksi ongelman monimuotoisuuden

Toimittaja Seppo Heikkisen juttu Köyhyyden anatomia – tältä näyttää suomalainen köyhyys tilastoissa ja siihen liittyvät ohjaaja-käsikirjoittaja Sami Kieksin kolme videota köyhän elämästä Suomessa palkittiin 25.11.2019 Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnuksella ja Huoltaja-säätiön palkinnolla.

Tunnustuksen jakaa Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin toimittajille, jotka ovat käsitelleet köyhyyttä taloudellisia ja sosiaalisia syitä analysoiden ja köyhyyttä kokeneita kunnioittaen. Tunnustuksen saaja saa Helena Korkan tekemän Hyvä kello kauas kuuluu -teoksen ja Huoltaja-säätiön tuhannen euron palkinnon. Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati.

Raati kiittää Ylen verkkosivuilla 2.10.2019 julkaistua juttukokonaisuutta perusteellisuudesta, laajuudesta ja monipuolisuudesta. Erityistä kiitosta saavat videot, joissa köyhyyttä kokevat ihmiset kertovat itse tilanteestaan. Erityisen hyvänä pidettiin sitä, että mukana on myös työssäkäyvän köyhän kokemuksia.

Kunniamaininnalla palkittiin Kotiliedessä 19/2019 julkaistu toimittaja Sanna Puhton artikkeli Köyhän paras ystävä. Se puuttuu kipeään asiaan, johon moni köyhyyttä kokeva törmää: esimerkiksi toimeentulotuessa ei oteta huomioon lemmikeistä aiheutuvia kuluja.

Rakkaan lemmikin hoitaminen menee kuitenkin vaikeassa elämäntilanteessa monien muiden rahareikien edelle, vaikka muut ihmiset sitä paheksuvat. Ja tämä on paitsi ymmärrettävää myös järkevää, sillä eläimillä on ihmisiin lukuisia, tieteellisesti osoitettuja hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia. Näihin tutkimustuloksiin oli jutussa paneuduttu laajasti. Kiitosta saivat myös Vesa Tynin valokuvat. (Luettuna juttu on julkaistu Kotilieden verkkosivuilla.)

Toisen kunniamaininnan sai toimittaja Asta Leppä Kotivinkin sivuilla julkaistusta jutusta Pienituloisuus kutisti elämäni minimiin. Se kertoo paitsi sanoin myös kuvin köyhän arjesta ruikuttamatta, olematta nyyhkytarina. Jutussa sivutaan arjen kuvauksen lisäksi köyhyyden rakenteellisia syitä – mukana on yhteiskuntateoriaa.

Raatia viehätti ajatus, että pienet asiat tekevät kaikesta huolimatta elämästä elämisen arvoista: elämän vaatimattomuus oli lohdullista kaiken riepotuksen jälkeen. Ajatus vie myös tulevaisuuteen lasten kautta.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaksi oli tällä kertaa yli 50 ehdokasta. Ehdokaslista löytyy EAPN-Finin sivuilta.

Huoltaja-säätiö osallistuu EAPN-Finin kumppanina Kunniottavasti köyhyydestä -tunnustuksen saaneen toimittajan palkitsemiseen kannustaakseen entistäkin useampaa toimittajaa tarttumaan köyhyystematiikkaan.

Säätiö pitää tärkeänä, että journalismi tekee köyhyyttä näkyväksi ja antaa äänen myös niille, joita köyhyys koskettaa. Samalla on tärkeää analysoida köyhyyden yhteiskunnallisia syitä ja seurauksia. Juuri tässä Huoltaja-säätiö näkee köyhyyttä käsittelevän laatujournalismin yhteiskunnallisen merkityksen: se herättää keskustelua ja vaikuttaa parhaimmillaan yhteiskuntapoliittisiin päätöksiin.

Säätiön juuret juontavat Köyhäinhoitolehteen, joka oli kunnallisen sosiaalihuollon tienraivaaja. Köyhien auttaminen ja köyhyyden juurisyihin puuttuminen olivat keskeisiä lähtökohtia, kun lehteä alettiin julkaista vuonna 1912.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *