Anna-Stina Nykäsen artikkeli Niukkuus vie voimat palkittiin parhaana

Helsingin Sanomissa julkaistu toimittaja Anna-Stina Nykäsen artikkeli kertoo siitä, mitä niukkuudessa eläminen tekee ihmiselle. Se toi hänelle 26.11.2018 jaetun Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen sekä Huoltaja-säätiön palkinnon.

Tunnustuksen jakaa Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto EAPN-Fin toimittajille, jotka ovat käsitelleet köyhyyttä taloudellisia ja sosiaalisia syitä analysoiden ja köyhyyttä kokeneita kunnioittaen. Tunnustuksen saajan päättää köyhyyttä kokeneista ihmisistä koostuva raati. Voittaja saa lisäksi Huoltaja-säätiön tuhannen euron palkinnon.

Nykäsen artikkelin pohjana on tutkittu tieto köyhyydestä. Artikkeli on analyyttinen ja tekee hyvin ymmärrettäväksi köyhyyden ja eriarvoisuuden syitä ja seurauksia.

Raadin mielestä erityisen kiinnostavaa on käyttäytymistaloustieteen näkökulma siitä, mitä niukkuudessa eläminen tekee ihmisen ajattelulle ja toiminnalle.

Tutkimustiedon ja kiinnostavien kirjallisuusvinkkien joukossa jutun sisällä kulkee köyhyyttä kokeneen ihmisen tarina. Se tuo juttuun elämänmaun. Raati kiittää myös artikkelin tasokasta kuvitusta, Lasse Rantasen piirroksia ja Liisa Takalan kuvia.

Anna-Stina Nykäsen jutun lisäksi kahdeksanhenkinen arviointiraati huomio kunniamaininnalla valokuvaaja Markus Jokelan kuvareportaasin, toimittaja Eve Hietamiehen artikkelin sekä professori Juha Siltalan kolumnin.

Kunnioittavasti köyhyydestä -tunnustuksen saajaksi oli yhteensä ehdolla 32 artikkelia, kolumnia, blogia ja tv-ohjelmaa. Linkit näihin löytyvät ehdokaslistalta EAPN-Finin sivuilta.

Huoltaja-säätiö osallistuu EAPN-Finin kumppanina Kunniottavasti köyhyydestä -tunnustuksen saaneen toimittajan palkitsemiseen kannustaakseen entistäkin useampaa toimittajaa tarttumaan köyhyystematiikkaan.

Säätiö pitää tärkeänä, että journalismi tekee köyhyyttä näkyväksi ja antaa äänen myös niille, joita köyhyys koskettaa. Samalla on tärkeää analysoida köyhyyden yhteiskunnallisia syitä ja seurauksia. Juuri tässä Huoltaja-säätiö näkee köyhyyttä käsittelevän laatujournalismin yhteiskunnallisen merkityksen: se herättää keskustelua ja vaikuttaa parhaimmillaan yhteiskuntapoliittisiin päätöksiin.

Säätiön juuret juontavat Köyhäinhoitolehteen, joka oli kunnallisen sosiaalihuollon tienraivaaja. Köyhien auttaminen ja köyhyyden juurisyihin puuttuminen olivat keskeisiä lähtökohtia, kun lehteä alettiin julkaista vuonna 1912.

 

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *