Tekoälyutopioiden aika

Sosiaalialan ammattilaisten kannattaisi lyöttäytyä yhteen tekoälytutkijoiden kanssa miettimään, mihin ja miten uutta teknologiaa voidaan ottaa käyttöön sosiaalialalla. Tarvitaan rohkeita utopioita, joiden perustalta mahdollisuuksia voidaan alkaa selvittää.

Digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela Helsingin yliopistosta avasi Huoltaja-säätiön seminaarissa 12. huhtikuuta uuden teknologian mahdollisuuksia sosiaalialalla. Tekoäly tuo mahdollisuuksia tiedonlouhintaan esimerkiksi asiakastietojärjestelmistä tai vaikkapa uusia tapoja asiakaspalautteen keräämiseen.

Tekoälyn avulla voidaan saada otetta sellaisistakin kompleksisista asioista, joihin vanha tietotekniikka ei ole taipunut. Tekoälyä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi lastensuojelutyöntekijöiden päätöksenteon tukena. Se voisi vaikkapa kertoa, milloin ollaan niin harmaalla alueella, ettei ratkaisua kannata tehdä vain yhden ihmisen voimin.

Huoltaja-säätiön sosiaalialan tietoperustaa käsitelleessä seminaarissa sosiaalityön käytäntötutkimuksen professori Mirja Satka Helsingin yliopistosta totesi, että uudet tiedonmuodostamistavat ja aineistot edellyttävät myös uudenlaista metodologista ajattelua. Tietojärjestelmien ja tietoperustan kanssa ollaan merkittävän muutoksen äärellä ja kysymys on siitä, miten muutos otetaan vastaan. Tiedon lisääntyminen ei saa aikaan muutosta ellei myös ymmärrys lisäänny.

***

Lue lisää seminaarin annista Jenni Simolan laatimasta seminaarimuistiosta.
Muut seminaariaineistot

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *