Tekoälystä apua sosiaalialan työhön

Timo Honkela
Mirja Satka

Millaisen tiedon varassa sosiaalialalla työskennellään tulevaisuudessa? Mitä annettavaa tekoälyllä voisi olla? Entä miten alan tietoperusta on muuttunut vuosikymmenten aikana?

Muun muassa näitä kysymyksiä tarkasteltiin Huoltaja-säätiön kutsuseminaarissa Sosiaalialan työn kestävä ja uudistuva tietopohja muuttuvissa rakenteissa 12. huhtikuuta Helsingin Kuntatalolla.

Uusia näköaloja avasi tekoälytutkija, digitaalisten aineistojen tutkimuksen professori Timo Honkela Helsingin yliopistosta. Hän maalasi kuvaa siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää sosiaalityön apuna. Modernin tekoälyn vahvuus on siinä, että sen tilastollinen mieli voi tavoittaa mm. intuitiivista, kokemusperäistä tietoa, mihin yksiulotteinen, looginen kirjatieto ei pysty.

Sosiaalityön käytäntötutkimuksen professori Mirja Satka Helsingin yliopistosta tarkasteli sosiaalialan tietoperustan jännitteitä historian näkökulmasta. Muun muassa 1980- ja 1990-luvuilla voimistuivat vaateet näyttöön perustuvista ja vaikuttavista työkäytännöistä.

Satka uskoo, että uusi dokumentointi yhdessä tekoälyn kanssa voi parhaimmillaan luoda edellytyksiä vaikuttavalle sosiaalialan työlle. Siksi sosiaalityön asiantuntijoiden on aika lyöttäytyä yhteen tekoälytutkijoiden kanssa.

Seminaarin paneelissa tarkasteltiin dokumentoinnin, tietojärjestelmien kehittämisen sekä digitalisaation nykyvaihetta sekä niihin liittyviä kysymyksiä, kuten tietosuojaa, sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota ja niitä koskevia lakiuudistuksia.

Seminaariaineistot

Panelistit vasemmalta: sovelluspäällikkö Piritta Wartiainen (Apotti), vanhempi neuvonantaja Hannu Hämäläinen (Sitra), kehittämispäällikkö Maarit Rötsä (THL), tutkija Petteri Paasio (Socca) ja osallisuusjohtaja Pirjo Marjamäki (Uusimaa 2019 -hanke). Paneelin puheenjohtajana toimi Minna Kivipelto Huoltaja-säätiön hallituksesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *